Test Toraja

Subtitel

Ons werk

Sinds 2015 zijn wij werkzaam in het gebied Toraja, ruim 300 km boven Makassar (zo’n 8 uur reizen per auto of bus).
We zijn deel geworden van een groot netwerk van vrouwelijke hulpverleners de zogenaamde Ibu’s (lett.: mevrouw of moeder). Wij werken intensief samen met deze vrouwen die deel uitmaken van de  RBM (lokale revalidatie-organisatie) die aangestuurd wordt door de Kerk van Toraja. Deze is lang geleden opgezet door de Gereformeerde Zending Bond (GZB) in Nederland. In Toraja is in tegenstelling tot het overgrote deel van Indonesië de meerderheid Christen.

Jaarlijks bezoeken wij samen met de Ibu’s de kinderen die zij wekelijks thuis behandelen. We behandelen mee, geven instructies en geven adviezen voor aanpassingen en/of hulpmiddelen. Soms regelen we medicatie via de apotheek in het ziekenhuis. Ook helpen we bij ziekenhuisopnames in Toraja of Makassar en regelen we opname in het revalidatiecentrum (RC) in Makassar. Dankzij de contacten met het RC kunnen we daar ook protheses laten aanmeten en maken. Vast onderdeel van ons jaarlijks bezoek is een trainingsdag voor de Ibu’s.

 

De ziekenhuizen

Wij bezoeken regelmatig twee van de vijf ziekenhuizen in Toraja.

Rumah Sakit (ziekenhuis) Elim

Dit ziekenhuis is via een overkoepelende organisatie direct verbonden met de Kerk van Toraja. Het is recentelijk geheel gerenoveerd maar mist nog een afdeling fysiotherapie. Na twee jaar onderhandelen hebben we daar sinds 2019 een ruimte die we kunnen inrichten als fysiotherapie-ruimte. Doel is om de Ibu’s daar kinderen te laten behandelen. Liefst willen we daar ook een vaste fysiotherapeut hebben, maar die hebben we nog niet gevonden.

Rumah Sakit Lakipadada

Hier komen wij sinds 2018 en we mochten gaandeweg steeds meer meelopen op de afdeling fysiotherapie. Zij behandelden daar nog geen kinderen maar werden nieuwsgierig naar wat wij doen en nu staan ook voor hen de deuren open. Heel fijn want er zijn twee kinderartsen in het ziekenhuis, die graag met ons samenwerken. Er werken er vijf fysiotherapeuten, waarvan één academisch opgeleid.
In 2019 hebben we hen de eerste training gegeven.

de werkplaats

Naast de Panti asuhan (het weeshuis) is een school voor techniek, ook gelieerd met de RBM.

Daar zijn onder andere een opleiding voor houtbewerking en één voor metaalbewerking. In 2019 hebben we daar aangepaste meubeltjes laten maken en een rolstoel laten opknappen. Wij zien hier grote kansen voor het ontwikkelen en produceren van hulpmiddelen tegen lage kosten.

onze droom

Het is nog een droom, maar ook meer dan dat. Wij proberen een  revalidatiecentrum in Toraja te bouwen.

De Panti asuhan, het weeshuis in Rantepao (de centrale stad voor ons in Toraja) bestaat uit prachtige ruimtes zoals slaapzalen, eetruimte, keuken, wasruimte, kantoortjes, logeerruimte en een grote bijeenkomst-ruimte. Op het terrein staat een woonhuis, zijn  varkenshokken, lopen kippen en is er een grote moestuin.

Het aantal kinderen was in 2015 nog 85. Dat is teruggelopen naar 15-20 kinderen. De precieze oorzaak is niet makkelijk te achterhalen. Het gebouw is niet al te best onderhouden.
Ook deze Panti is onderdeel van de Toraja Kerk.

Dit grotendeel leegstaande weeshuis is de ideale plek om onze droom te verwezenlijken. Alle basale voorzieningen zijn daar al. De gemeenschapsruimte zou een perfecte oefenzaal kunnen worden, er kan ook les gegeven worden en de techniekwerkplaats ernaast zou misschien een werkplaats voor prothese- en hulpmiddelen kunnen worden. Dan hoeven de kinderen niet helemaal naar Makassar voor een prothese, of voor het bijstellen ervan…..